Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

fb.com/carmen.uscatu | foto © Adrian Vizireanu

Locul 8

Cuvânt cheie: #NoiFacemUnSpital

Pentru Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, succesul a însemnat salvarea de vieți, la propriu. În cei 10 ani de activitate au schimbat în bine viața a milioane de români, au făcut-o prin intermediul „Asociației Dăruiește Viață”, unde au strâns peste 45 de milioane de euro, bani care au fost folosiți pentru multiplele proiecte din sănătate în care s-au implicat – sunt toate menționate pe site-ul daruiesteviata.ro. În pandemie au ridicat Spitalul Modular 1 Elias pentru pacienții cu COVID-19 și au dotat cu echipamente de protecție și aparatură medicală spitale din peste 102 orașe din toată țara, pentru a lupta cu coronavirusul.

Poate cea mai impresionantă și de impact parte din povestea lor o reprezintă proiectul #NoiFacemUnSpital, care a devenit cea mai mare inițiativă de implicare civică din România, susținută de peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 5.600 de companii – un exemplu că în România lui nu-se-poate, de fapt, se poate construi primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, la standarde vestice, și că acest spital poate fi un reper de calitate, eficiență și costuri pentru orice construcție viitoare din domeniul medical.

Proiectul, demarat inițial pentru a oferi suport copiilor bolnavi de cancer, s-a extins cu un bloc operator nou și secții de anestezie și terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie, fiind cel mai ambițios proiect din România ultimilor 30 de ani, realizat de societatea civilă, exclusiv din donații și sponsorizări. Un proiect unic în Europa!

*Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au fost votate separat, dar, având în vedere că munca lor este una de echipă, am considerat că este corect să adunăm voturile lor.